Welke resolutie voor jouw projector: 720p, 1080p of 4K?

De uiteindelijke beeldkwaliteit die een projector kan afleveren wordt bepaald door heel wat factoren, maar de resolutie is ongetwijfeld een van de belangrijkste. Welke resolutie heb je nodig voor jouw beamer?

Welke resolutie voor jouw projector: 720p, 1080p of 4K?

De uiteindelijke beeldkwaliteit die een projector kan afleveren wordt bepaald door heel wat factoren, maar de resolutie is ongetwijfeld een van de belangrijkste. Welke resolutie heb je nodig voor jouw beamer?


Wat is schermresolutie

De kans is groot dat de term ‘beeldresolutie’ (of schermresolutie, of simpelweg resolutie) geen onbekende term is. Het wordt namelijk gebruikt voor zowat alle apparaten die beschikken over een display (een laptop, een monitor voor je computer, een tv, een Nintendo Switch, etc). Maar wat betekent het precies?

Neem bijvoorbeeld je tv. Wat gebeurt er precies wanneer er een beeld wordt getoond? Je televisietoestel bestaat uit miljoenen miniscule lampjes (pixels) die indivdueel een bepaalde kleur kunnen aannemen. Je merkt het dus niet, maar steeds wanneer het beeld verandert (meerdere keren per seconde) veranderen al die lampjes van kleur. Vergelijk het gerust met het maken van figuren met strijkparels. Elke parel is een pixel.

Een scherm bestaat uit miljoenen kleine lampjes (pixels). De resolutie geeft aan hoeveel lampjes er exact zijn.

Stel je voor dat je televisie maar 921.000 pixels had in plaats van 8 miljoen, terwijl het formaat van je televisie wel hetzelfde blijft. Minder lampjes voor hetzelfde oppervlak, dat betekent dat de lampjes (pixels) veel groter zullen moeten worden om het volledige beeld te kunnen vullen. Hierdoor zullen er minder details zijn in het effectieve beeld.

De resolutie wordt niet uitgedrukt in het totaal aantal pixels (bijvoorbeeld 8.3 miljoen pixels voor een 4K-televisie), maar wel in de verhouding tussen het aantal horizontale en aantal verticale pixels. Voor een 4K-resolutie is dat bijvoorbeeld 3840 x 2160 pixels.

Welke resoluties zijn er voor projectoren

Er bestaan veel verschillende resoluties voor projectoren (uitgedrukt in termen zoals SVGA, XGA, FHD, UHD, etc), maar als je tegenwoordig naar de winkel stapt zal je de keuze krijgen uit twee gangbare resoluties:

  • FHD (Full HD): 1920 x 1080 pixels
  • 4K (Ultra HD of UHD): 3840 x 2160 pixels

We raden niet aan om tegenwoordig nog een 720p projector te kopen (althans: niet voor het consumeren van media). Niet alleen is de kans groot dat het een erg verouderd toestel is, maar de kans is bovendien erg klein dat je tevreden zal zijn met de beeldkwaliteit.

1080p of 4K: welke resolutie voor mijn projector?

4K!
Een eenvoudige keuze als je geen rekening moet houden met budget: kies voor 4K! Ultra HD (of 4K) zorgt voor de hoogst mogelijke beeldkwaliteit omdat er meer pixels zijn, en dus meer details in het beeld. De kans is groot dat je thuis al een 4K televisie hebt staan. Probeer maar eens terug een film te kijken op een 1080p-scherm van hetzelfde formaat, je zal merken dat de ervaring een stuk minder indrukwekkend wordt.

Een 4K projector is dus altijd de betere keuze, maar dat komt echter wel met een prijskaartje. Voor een degelijke 4K projector betaal je al snel tussen de 1.000 en 1.500 euro.

1080p
Niet iedereen heeft zo’n groot budget opzij gezet, zeker niet als je de projector maar sporadisch gebruikt. Daarom wordt er tegenwoordig alsnog vaak gekozen voor een 1080p projector. Voor 500 à 700 euro heb je tegenwoordig al een degelijke projector die perfect geschikt is voor jouw sporadische filmavonden.

Of je kiest voor 1080p of 4K, kan dus worden herleid naar volgende onderdelen:

  • Budget: 4K is altijd de betere keuze, maar dat komt met een prijskaartje. Niet iedereen wil tussen 1.000 en 1.500 euro betalen voor een projector. De keuze wordt in veel gevallen al bepaald door je beschikbare budget.
  • De media die je gaat kijken: Een 4K-monitor kopen heeft niet veel zin wanneer je vervolgens films gaat kijken via DVD’s (die een maximale resolutie hebben van 720 x 480 pixels) of Blu-Rays (1920 x 1080). Zo benut je namelijk niet het volle potentieel van de projector. Gelukkig bieden streamingdiensten (zoals Netflix en Disney+) tegenwoordig wel 4K-versies aan van recente films en series.
  • Schermformaat: Kijk je een 720p video op je grote televisie, dan is de beeldkwaliteit verschrikkelijk. Kijk je exact dezelfde video op je telefoon, dan is de kwaliteit plots prima. Hetzelfde geldt bij projectoren. Ben je van plan om te projecteren op een erg groot scherm, dan zal het verschil tussen 1080p en 4K groot zijn. Is je scherm maar een metertje breed, dan wordt dat verschil tussen beide resoluties al een stuk minder merkbaar.
  • Toekomstbestendigheid: Een 1080p projector zal sneller zijn waarde verliezen dan een 4K projector. Wie zal er binnen enkele jaren nog films in 1080p willen kijken? Wil je een projector aankopen waar je jarenlang plezier van kan hebben en die beter zijn waarde behoudt, dan wint 4K opnieuw.