Wat is het ideale schermformaat voor jouw projector

Films moet je kijken op het grote doek, maar hoe groot moet dat doek precies zijn?

Wat is het ideale schermformaat voor jouw projector

Films moet je kijken op het grote doek, maar hoe groot moet dat doek precies zijn?

Er is niet zoiets als “het enige juiste schermformaat”. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden als je een schermformaat kiest voor jouw projector.

Eigen voorkeuren

Het gewenste schermformaat hangt in eerste instantie af van je eigen voorkeuren. Sommige mensen zitten graag op de eerste rij in de cinema, terwijl anderen steevast kiezen voor de laatste rij. Nog veel meer mensen verkiezen een rij in het midden. Kijk je films met meerdere mensen, dan dien je dus een compromis te vinden tussen de voorkeur van iedere kijker.

De resolutie van je projector

In een vorig artikel leerde je reeds wat resolutie precies is en hoe het invloed heeft op de beeldkwaliteit. Hoe groter het scherm, hoe meer pixels er nodig zullen zijn om een gedetailleerd beeld te behouden. Heb je een 720p projector, dan kies je dus beter voor een kleiner scherm. Heb je een 4K projector, dan kan je het je permitteren om het beeld een stuk groter te maken. Er zijn immers meer pixels aanwezig waardoor de beeldkwaliteit minder snel verloren gaat.

Welke resolutie voor jouw projector: 720p, 1080p of 4K?
De uiteindelijke beeldkwaliteit die een projector kan afleveren wordt bepaald door heel wat factoren, maar de resolutie is ongetwijfeld een van de belangrijkste. Welke resolutie heb je nodig voor jouw beamer? Wat is schermresolutie De kans is groot dat de term ‘beeldresolutie’ (of schermresoluti…

De helderheid van je projector

De resolutie is niet de enige beperkende factor. Hoe verder je de projector plaatst van het scherm, hoe groter het beeld, maar hoe minder licht uiteindelijk het doek bereikt. Als je een zaklamp op een witte muur schijnt op 1 meter afstand, is het licht veel feller dan wanneer je enkele stappen achteruit zet.

Als je van plan bent om een groot scherm te installeren, dan overweeg je best een projector met een zo hoog mogelijke helderheid (uitgedrukt in lumen).

De ‘throw ratio’ van je projector

De ‘throw ratio’ (oftewel projectieverhouding) drukt uit hoeveel afstand je nodig hebt om een bepaald schermformaat (van 1 meter) te bereiken. Plaats je meerdere beamers met een verschillende throw ratio naast elkaar, dan zal je zien dat sommige een kleiner beeldformaat hebben op die afstand en sommigen een veel groter beeldformaat.

In een afzonderlijk artikel tonen we je hoe je de throw ratio eenvoudig kan uitrekenen, zodat je de ideale beamer kan aanschaffen.

De vuistregel

Volg je graag de standaarden, dan kan je gebruikmaken van onderstaande vuistregel om een minimale en maximale kijkafstand te bekomen:

  • Minimale kijkafstand: breedte van het scherm x 2
  • Maximale kijkafstand: breedte van het scherm x 5

Met andere woorden: als mijn scherm 2 meter breed is, dan mogen de zitplaatsen op maximaal 10 meter van het scherm staan, maar niet dichter dan 4 meter.

Uiteraard dien je vuistregels zoals deze wel met een korreltje zou te nemen en af te stemmen op de mogelijkheden van je projector en de voorkeuren van je publiek.