Wat is de throw ratio van een projector en hoe bereken je het

De throw ratio vormt de belangrijkste factor voor het maximale schermformaat dat je projector kan realiseren, maar wat is het precies en hoe bereken je het?

Wat is de throw ratio van een projector en hoe bereken je het

De throw ratio vormt de belangrijkste factor voor het maximale schermformaat dat je projector kan realiseren, maar wat is het precies en hoe bereken je het?

De maximale grootte van je projectiebeelden hangt af van veel factoren, maar een van de belangrijkste is de throw ratio.

Wat is het ideale schermformaat voor jouw projector
Films moet je kijken op het grote doek, maar hoe groot moet dat doek precies zijn? Er is niet zoiets als “het enige juiste schermformaat”. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden als je een schermformaat kiest voor jouw projector. Eigen voorkeuren Het gewenste

Wat is throw ratio

De throw ratio geeft de verhouding weer tussen de afstand van de projector tot het scherm (throw distance) en de breedte van het scherm.

Wanneer je de aanschaf van een beamer overweegt, zal je de throw ratio dan ook vaak uitgedrukt zien in vormen zoals 1:1, 2:1 of 1,5:1.

Een throw ratio van 2:1 houdt in dat je de beamer op 2 meter van het scherm moet plaatsen om een schermbreedte van 1 meter te bekomen.

Hoe bereken je de throw ratio

Om zeker te zijn dat jouw nieuwe beamer ook je hele scherm gaat kunnen vullen, dien je eerst een simpele rekensom te maken:

  • De afstand van projector tot scherm gedeeld door de breedte van het scherm

Bijvoorbeeld: de plaats die ik heb voorzien voor mij projector bevindt zich op 3 meter van het scherm. Mijn scherm is 1,5 meter breed. De throw ratio is dan: 3 / 1,5 = 2. Met andere woorden, ik heb 2 meter afstand nodig voor elke meter breedte op mijn projectiescherm.

Gewapend met dit getal kan je nu zorgvuldig een beamer kiezen die overeenkomt met de door jou uitgerekende throw ratio.

Houd er wel rekening mee dat je geen appels met peren vergelijkt. Lokale webshops zullen de throw ratio uitdrukken in meter, terwijl internationale webshops het soms ook uitdrukken in inch.

Waarom hebben sommige projectoren meerdere throw ratios?

Wanneer je projectoren vergelijkt, zal je zien dat sommigen een vaste throw ratio hebben (bijvoorbeeld 1 meter) en anderen een minimale en maximale throw ratio.

Sommige projectoren beschikken namelijk over een zoomfunctie, waarmee je het beeld wat groter kan maken zonder dat je de projector verder van het scherm moet plaatsen.

(Ultra) Short throw projectoren

Wie niet in de mogelijkheid is om een projector op een grote afstand van het scherm te plaatsen, had vroeger geen andere optie dan kiezen voor een tv in plaats van een projector. Met de komst van de short throw (en ultra short throw) projectoren wordt dat euvel gelukkig opgelost.

De Samsung The Premiere LSP9T heeft bijvoorbeeld een throw ratio van 0,19 meter. Je hebt dus maar 19 centimeter aan afstand nodig om een beeld van 1 meter breed te realiseren!