Wat heb je nodig om films en series af te spelen op je projector

Alvorens je een film of serie kan kijken op het grote scherm, moet er een belangrijke vraag worden beantwoord: waar gaat je projector die beelden halen?

Wat heb je nodig om films en series af te spelen op je projector

Alvorens je een film of serie kan kijken op het grote scherm, moet er een belangrijke vraag worden beantwoord: waar gaat je projector die beelden halen?

Vroeger had je voor alles een apart apparaat nodig. Als je een film wou kijken, dan moest je de DVD-speler bovenhalen. Wou je een sportwedstrijd kijken, dan moest je de digitale tv aanzetten. Met de komst van smart tv’s hebben veel mensen al die apparaten al buitengegooid. Maar wat heb je precies nodig om films en series te kijken op je projector?

Grofweg zijn er twee mogelijkheden:

 1. Je maakt gebruik van de smart features van je projector (indien deze aanwezig zijn)
 2. Je sluit de HDMI-uitgang van een extern apparaat aan op de HDMI-ingang van je projector
Gebruik de smart features van je apparaat, of sluit een videobron aan op de HDMI-poort.

Smart features

De eenvoudigste manier is om gebruik te maken van de ingebouwde smart features van je projector. Daardoor kan je eenvoudig aan de slag met een grote variatie aan apps zoals Netflix, Disney+, Amazon Prime, Apple TV en meer. Welke apps precies beschikbaar zijn, hangt af van merk tot merk. Niet elk merk heeft een even uitgebreide app store, al zullen de populaire apps (zoals Netflix) wel overal beschikbaar zijn.

Wil je media kijken via een app die niet ondersteund wordt, dan kan je nog steeds beroep doen op functionaliteiten zoals Google Chromecast en Apple AirPlay. Daarmee kan je eenvoudig de media van je telefoon of tablet draadloos versturen naar je projector, zodat de beelden op het grote scherm worden getoond.

Het gebruikmaken van de ingebouwde smart features is dus een groot gemak, maar er zijn ook enkele punten waar je rekening mee moet houden:

 • Niet elke projector heeft een ethernetaansluiting om een internetkabel op aan te sluiten. Je zal dus moeten beschikken over een degelijke WiFi-verbinding om goed gebruik te kunnen maken van video streaming via apps zoals Netflix en Disney+.
 • Streaming biedt niet altijd de beste beeldkwaliteit. Zelfs wanneer je op Netflix een film streamt in 4K, zal de beeldkwaliteit nog altijd minder indrukwekkend zijn dan wanneer je diezelfde film bekijkt via een 4K Blu-Ray. Dit komt door de hoge compressie die Netflix toepast op films om de hoeveelheid bandbreedte te beperken.
 • Welke apps beschikbaar zijn (zonder gebruik te moeten maken van Chromecast of Airplay) hangt af van merk tot merk. Een bekend merk zoals Samsung ondersteunt in veel gevallen meer apps dan de minder bekende merken.
 • Voor deze methode ben je afhankelijk van het besturingssysteem van je projector. De projector zal dus ook moeten beschikken over een degelijke CPU (processor) zodat het navigeren tussen apps vlot verloopt en niet steeds hapert.

Een extern apparaat gebruiken

Een projector heeft ook altijd een of meerdere HDMI-poorten. Sluit je een bepaalde bron hierop aan, dan zal de projector simpelweg de ontvangen beelden projecteren. Via deze HDMI-aansluiting kan je makkelijk een extern apparaat aansluiten, denk maar aan:

 • Apple TV
 • Google Chromecast dongle
 • Blu-Ray speler
 • Laptop
 • Tv-box (voor digitale tv)

Kortom: elk apparaat dat beschikt over een HDMI-poort (in sommige gevallen — bijvoorbeeld bij een MacBook Air — heb je eerst een dongle nodig) kan je aansluiten op een projector. Dat geeft je meer flexibiliteit en bovendien kan je ook beroep doen op dezelfde software die je al gewend bent (je bent niet meer afhankelijk van de software van de projector), maar uiteraard komt ook deze optie met een paar punten die je in gedachten moet houden:

 • Je hebt extra kabels nodig. Wanneer het apparaat ver van de beamer staat (bijvoorbeeld een Blu-Ray speler die in de tv-kast staat en een projector die ophangt aan het plafond), zal je ook moeten investeren in een erg lange HDMI-kabel.
 • Minder eenvoudige gebruikservaring: je moet al meerdere apparaten inschakelen, moet zorgen dat de juiste HDMI-bron is geselecteerd op je projector en je hebt meerdere afstandsbedieningen nodig (bijvoorbeeld een voor je projector en een voor je Blu-Ray speler).
 • Heb je een draagbare projector die je bijvoorbeeld vaak verplaatst van kamer of zelf meeneemt op reis, dan moet je er steeds rekening mee houden dat in de andere ruimtes ook externe apparaten aanwezig zijn waarmee je jouw media kan bekijken.