Waarom comprimeren streamingdiensten media en welke invloed heeft het op beeld- en geluidskwaliteit

Compressie: een woord waarbij audio- en videofielen koude rillingen van krijgen. Maar wat is het precies, waarom maken streamingdiensten er gebruik van en welke invloed heeft het op beeld- en geluidskwaliteit.

Waarom comprimeren streamingdiensten media en welke invloed heeft het op beeld- en geluidskwaliteit

Compressie: een woord waarbij audio- en videofielen koude rillingen van krijgen. Maar wat is het precies, waarom maken streamingdiensten er gebruik van en welke invloed heeft het op beeld- en geluidskwaliteit.

Koop je een 4K Blu-Ray schijfje, dan kan de film op dat schijfje wel tot 100GB groot zijn. Als je diezelfde film streamt via een streamingdienst zoals Netflix of Disney+ en je controleert achteraf de status van je downloadmeter, zal je zien dat je slechts enkele gigabytes kwijt bent. Is het magie?

Opslagruimte en bandbreedte

Geen magie, maar wel compressie: je neemt iets en je maakt het kleiner. Dat partijen zoals Netflix zware compressie toepassen is dan ook logisch. Als elke film op Netflix 100GB groot zou zijn, dan zou Netflix al een gigantisch datacenter nodig hebben om al die content te bewaren.

Maar dat is nog niet het grootste probleem, de grootste kost van Netflix is bandbreedte. Op elk moment van de dag zijn honderdduizenden tot miljoenen mensen gelijktijdig films en series aan het streamen via Netflix. Het is aan Netflix om de serverinfrastructuur te voorzien die kan beantwoorden aan die immense vraag. Compressie is voor Netflix in dat geval een absolute noodzaak.

Stel dat je een pakjesdienst bent. Je wil uiteraard zoveel mogelijk pakjes kunnen leveren. Als je kleine pakjes (bijvoorbeeld een smartphone) verpakt in een gigantische doos, dan zit je vrachtwagen al snel vol en kan je geen pakjes meer verzenden. Je loopt tegen de limieten aan. Maar als je die smartphones verpakt in een veel kleinere doos, dan kan je plots veel meer pakjes verzenden.

Een noodzakelijk kwaad voor gebruikers

Nu zou je met je vuist in de lucht kunnen slaan en roepen “vervloekte Netflix, ik betaal je al genoeg, geef me ongecomprimeerde media!”, maar be careful what you wish for. Veel thuisgebruikers hebben niet de internetsnelheid die vereist is om tientallen gigabytes in een uur te streamen. Probeer je een ongecomprimeerde 4K video te streamen op een zwakke internetverbinding, maak je dan maar klaar voor een frustrerende filmavond vol pauzes waar de film moet “bufferen”.

Los daarvan hebben veel gebruikers ook een internetabonnement met een beperkte bandbreedte, bijvoorbeeld 700GB. Als je ongecomprimeerde 4K films zou streamen, dan zou je na 7 films al over je maandelijks limiet gaan.

Kortom: compressie is voordelig voor de streamingdiensten en voordelig voor de gebruikers, maar nadelig voor de beeld- en geluidskwaliteit.

Welke invloed heeft compressie op beeld- en geluidskwaliteit

Bij het compressieproces gaan vele gigabytes verloren. Een 4K film van 100GB is plots nog maar 10GB groot, maar waar zijn al die gigabytes naartoe? De manier waarop compressie werkt is ingewikkeld, maar het is belangrijk om te weten dat compressie (lossy compressie althans) ervoor zorgt dat er details verloren gaan. Vergelijk je een gecomprimeerde film met dezelfde film op Blu-Ray, dan zal je de verschillen zo zien. Heb je ooit al eens blokken gezien tijdens een film, vooral in snelle actiedelen of in donkere scenes? Daar zie je compressie aan het werk.

Maar compressie heeft niet alleen een invloed op de beeldkwaliteit. Wanneer je films kijkt op een deftige geluidsinstallatie, zal je ook het verschil kunnen merken tussen audio van een streamingdienst en audio van een fysiek Blu-Ray schijfje.

Na compressie heeft de audio van een film minder “leven” in zich. De details gaan opnieuw wat verloren en klinken meer gedempt.

Conclusie

De impact van compressie op beeld- en geluidskwaliteit valt niet te ontkennen. Vergelijk maar eens een 4K film op Netflix met diezelfde film op een 1080p Blu-Ray. Ondanks dat 1080p een véél lagere resolutie is dan 4K, zal je merken dat de 1080p Blu-Ray er in veel gevallen zelfs beter uitziet dan de 4K-versie op Netflix. Toch is het een noodzakelijk kwaad, zowel voor de streamingdiensten als voor de eindgebruikers.

Compressiemethoden worden steeds beter en efficiënter waardoor er minder details verloren gaan, maar voorlopig kiezen puristen beter voor fysieke media om zo films en series te kunnen ervaren in de beste kwaliteit.