Samsung The Freestyle Review - De schattigste mini projector

De Samsung Freestyle is niet de krachtigste of meest indrukwekkende projector qua beeldkwaliteit, maar het is wel de projector met het hoogste knuffelgehalte.

samsung the freestyle projector powered on

De Samsung Freestyle is niet de krachtigste of meest indrukwekkende projector qua beeldkwaliteit, maar het is wel de projector met het hoogste knuffelgehalte.

De Samsung Freestyle is een van die producten die je niet koopt omdat het de beste kwaliteit aflevert, maar omwille van de lifestyle. Dat is ook precies hoe Samsung de projector marketinggewijs in de markt zet. Het is geen projector, maar het is een tool om buiten met vrienden films te kijken op een warme zomeravond, om met je partner op bed een film te projecteren op het plafond, of om samen met je collega's een sportwedstrijd te kijken.

Je weet dus al vooraf dat deze projector niet de beamer zal worden die je televisietoestel zal vervangen, maar wel een schattig apparaatje dat je eenvoudig meeneemt naar vrienden, hotelkamers of simpelweg andere kamers in je huis. Dat is ook precies hoe ik de beamer heb gebruikt, en hoe ik de projector beoordeel in deze review.

Richten en kijken maar. Zo eenvoudig is de Samsung Freestyle.

Het wow-gehalte overschaduwt de kritiekpunten

Aangezien het een draagbare beamer is, zal je in veel gevallen geen projectiescherm in de buurt hebben. Een projectiescherm is nochtans onontbeerlijk voor de kritische filmkijkers (het reflecteert onder andere het licht beter, zodat kleuren beter uitkomen), maar de Samsung Freestyle is er eveneens niet voor de kritische kijkers. Terwijl ik in eerste instantie meteen wat puntjes van kritiek had (onder meer de lage lichtsterkte van de lamp en de beperkte resolutie van 1080p die me vooral stoorde bij ondertitels), worden die volledig overschaduwd door het wow-gehalte van de minder kritische kijkers die simpelweg een leuke avond willen hebben met vrienden. Op zo'n momenten moet ik me eraan herinneren dat niet iedereen projectoren reviewt, en dat dit product absoluut niet gemaakt werd voor videofielen.

Degelijke speaker met heel wat flexibiliteit

Op het vlak van audio kon de Samsung Freestyle me wel imponeren. De eerste films keek ik puur via de speaker van de projector, die zelfs op 50% meer dan luid genoeg was (om de buren nét niet te irriteren). Hoe goed de speaker van de Samsung Freestyle ook is, het blijft wat vreemd dat de projector (en dus de speaker) in veel gevallen achter de hoofden van de kijkers gepositioneerd wordt. Daarom koos ik er toch voor om de projector via bluetooth te verbinden met mijn JBL Charge 5 draagbare speaker. Het hele proces om de speaker te koppelen is kinderspel en op de audio zat ook geen noemenswaardige vertraging. Heb je een bluetoothspeaker in de buurt, dan kan je de ervaring dus nog een tikkeltje aangenamer maken.

Lamp met limitaties

De LED lamp heeft een lichtsterkte van 500 LED Lumen. Dat klinkt niet veel, en dat is het ook niet. Concreet betekent het dat je de projector enkel zal kunnen bovenhalen wanneer het buiten donker is, of wanneer je een kamer goed kan verduisteren. Maar zelfs in een goed verduisterde kamer is het altijd een beetje zoeken hoe groot je het beeld kan maken zonder dat het te donker wordt. Hoe verder je de projector van het scherm zet, hoe groter het beeld, maar hoe minder licht uiteindelijk het scherm bereikt. Bij een tv-uitzending (zoals een voetbalwedstrijd) kan je het scherm lekker groot maken, maar als je een donkere dramafilm kijkt doe je er goed aan om de projector wat dichter bij het scherm te zetten zodat het beeld helderder wordt.

Onder het motto "elk nadeel heb zijn voordeel", moeten we toegeven dat de LED lamp ook voordelen heeft. Zo hoef je bijvoorbeeld niet te wachten tot de projector is opgewarmd (je hebt meteen beeld van zodra je de projector inschakelt) en Samsung belooft ook 20.000 speeluren. Ter vergelijking: een traditionele projectorlamp dien je te vervangen tussen de 1500 tot 5000 uren.

Bij een tv-uitzending en een zonnige film kan je het je permitteren om het beeld lekker groot te maken, maar bij een donkere dramafilm kan je best de projector dichter bij het beeld plaatsen.

Plug-and-play

De Samsung Freestyle zal in eerste instantie worden gebruikt door mensen die zich niet willen bezighouden met ingewikkelde instellingen zoals keystone, focus, contrast, sharpness en picture settings. De projector komt out-of-the-box gelukkig met handige functionaliteiten zoals auto keystone en auto focus. Je richt de projector op een muur of op een projectiescherm (of op het plafond), en na enkele seconden zal de projector automatisch het beeld rechtzetten en de focus instellen. Er zijn een 3-tal picture settings (zoals Movie of Picture), maar die laat je best staan op 'Dynamic'.

Wil je toch wat meer controle over de beeldinstellingen, dan krijg je in het menu 'Expert Settings' wat ruimte om het beeld zelf te tweaken.

Iets dat minder gunstig is voor het gebruiksgemak, is het feit dat de projector geen ingebouwde batterij heeft. De USB-C kabel die wordt meegeleverd is bovendien ook niet erg lang, waardoor ik altijd moest terugvallen op een verlengkabel. Wel kan je de projector aansluiten op een krachtige powerbank, of op de officiële "Samsung Freestyle Battery Base", maar daar betaal je nog eens een 170-tal euro voor.

Smart features

Wanneer je de projector voor het eerst opstart moet je even inloggen met je Samsung-account. Daarna kom je terecht op het thuisscherm waar je een oplijsting ziet van al je applicaties. Enkele populaire apps (zoals Netflix, Disney+ en Amazon Prime Video) worden al automatisch geïnstalleerd zodat je meteen aan de slag kan. Extra apps zoals Apple TV, VTM Go, Spotify, Plex en meer installeer je eenvoudig via de app store.

Wil je liever een eigen videobron aansluiten op het apparaat (zoals een gaming console of een Blu-Ray speler, dan dien je rekening te houden met het feit dat de Samsung Freestyle enkel beschikt over een Micro HDMI-aansluiting. De HDMI-kabel die je gebruikt om je apparaat aan te sluiten op je televisie zal je hier dus niet kunnen gebruiken. Je zal een kabel moeten aanschaffen die aan de ene kant een standaard HDMI-aansluiting heeft en aan de andere kant een Micro HDMI-aansluiting, of je kiest voor een dongle die de Micro HDMI-poort omvormt tot een traditionele HDMI-poort.

Wil je een HDMI-apparaat aansluiten op de projector, houd er dan rekening mee dat de Samsung Freestyle enkel beschikt over Micro-HDMI.

Conclusie

Puur op vlak van prijs/(beeld)kwaliteit is de Samsung Freestyle geen goede deal, daar moeten we eerlijk in zijn. Dat betekent echter niet dat de Freestyle geen bestaansrecht heeft, integendeel. De Samsung Freestyle is een eenvoudige plug-and-play projector die gemaakt is voor mensen die op zoek zijn naar plezier, en niet naar een hoogwaardige projectie. Het apparaat is zo eenvoudig te gebruiken en is zo uitnodigend om mee te nemen, dat je het maar al te graag in je rugzak gooit (liefst in een stevige case uiteraard) wanneer je bijvoorbeeld met de mobilehome op reis gaat, of wanneer je simpelweg een film wil projecten op het plafond van je slaapkamer.

PRO
- Draagbaarheid
- Hoog fungehalte
- Eenvoudig te gebruiken dankzij auto keystone en auto focus
- Handige smart features met een ruime keuze voor apps
CON
- Geen ingebouwde batterij, dit kan je nog kopen als accessoire
- Meegeleverde USB-kabel is nogal kort
- Enkel Micro-HDMI, er wordt geen dongle bijgeleverd
- Enkel geschikt voor goed verduisterde kamers vanwege beperkte lichtsterkte