Koopgids projectieschermen: hoe kies je het beste projectiescherm voor jouw projector

Een degelijk projectiescherm speelt een grote rol in het behalen van een hoge beeldkwaliteit, maar hoe kies je precies een projectiescherm?

festival de cannes outdoor theater

Een degelijk projectiescherm speelt een grote rol in het behalen van een hoge beeldkwaliteit, maar hoe kies je precies een projectiescherm?

Wat is een projectiescherm precies?

Alvorens we ons buigen over de voordelen van een projectiescherm, is het belangrijk om te weten dat een projectiescherm meer is dan een opgespannen wit doek. Projectieschermen heb je in verschillende vormen en maten en ook vooral: verschillende materialen.

Verschillende vormen

Afhankelijk van de gewenste oplossing en je infrastructuur kan je kiezen voor verschillende mogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld het klassieke projectiescherm met een standaard waarop je het scherm kan monteren.

Dat statief neemt echter heel wat verticale ruimte in, dus vaak wordt er ook gekozen voor een bak die je op de grond kan plaatsen. Wil je jouw projectiescherm gebruiken, dan dien je enkel even een staaf te bevestigen in het midden en kan je eenvoudig het scherm uit de bak ophangen aan de staaf.

Het omgekeerde is ook mogelijk: je hangt de bak aan het plafond en laat de zwaartekracht zijn ding doen. Wil je een film kijken, dan kan je manueel het scherm naar beneden trekken of je kiest voor het gemak van een elektrische oplossing.

verschillende projectieschermen
Verschillende oplossingen, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Verschillende maten (afmetingen en aspect ratio)

De aspect ratio (of beeldverhouding) omschrijft de verhouding tussen de breedte en hoogte van een scherm. Een heel populaire aspect ratio (onder meer voor televisies en monitoren) is bijvoorbeeld 16:9. Dat betekent dat er op de horizontale as 16 eenheden zijn en op de vertical as 9. Of hoe we het in de volksmond noemen: breedbeeld. Dit is dan ook de beeldverhouding die we in de meeste gevallen aanraden, want het wordt ondersteund door zowat alle projectoren en elke film die je gaat afspelen ondersteunt ook de beeldverhouding.

Gebruik je een scherm voornamelijk voor zakelijke doeleinden (zoals presentaties), dan kan je ook kiezen voor 16:10.

Vervolgens dien je te kiezen tussen de verschillende afmetingen: hoe groot moet jouw projectiescherm zijn? Wat de ideale grootte is van een scherm behandelden we reeds uitgebreid in een vorig artikel.

Wat is het ideale schermformaat voor jouw projector
Films moet je kijken op het grote doek, maar hoe groot moet dat doek precies zijn? Er is niet zoiets als “het enige juiste schermformaat”. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden als je een schermformaat kiest voor jouw projector. Eigen voorkeuren Het gewenste

Verschillende materialen

Een projectiescherm bestaat niet zomaar uit "een wit doek". Er zijn grote verschillen in de gebruikte materialen en het ene materiaal zal al wat beter geschikt zijn voor jouw specifieke doeleinden dan het andere. Een paar termen die je tijdens het shoppen zal tegenkomen zijn onder meer Gain en Viewing Angle.

Gain

De gain omschrijft in welke mate het licht wordt gereflecteerd. De gain wordt altijd uitgedrukt in een cijfer. Een gain van 1 betekent bijvoorbeeld dat exact dezelfde hoeveelheid licht wordt teruggestuurd, je verliest dus geen lichtopbrengst. Bij een gain van 1.5 gaat het scherm het beeld zelfs helderder maken. Een lagere gain betekent dat het scherm het licht minder goed gaat reflecteren en dat het beeld dus wat donkerder zal ogen.

Een scherm met hoge gain kan extra interessant zijn wanneer je veel omgevingslicht hebt (zoals door lampen en daglicht). Heb je een projector met een vrij zwakke lamp, dan kan een projectiescherm met hogere gain ook helpen om het beeld wat helderder te maken.

Wees echter voorzichtig: hoger is niet altijd beter. Is je beeld te donker, dan kan je beter kiezen voor een betere projector dan voor een projectiescherm met hoge gain. Niet alleen kan een hoge gain het beeld wat vervormen, maar het reduceert ook de Viewing Angle (of kijkhoek).

Bron: Elite Screens 

Viewing Angle

De meeste mensen zitten vlak voor hun projectiescherm, maar dat is niet altijd het geval. Houd je vaak filmavondjes met meer mensen, dan zal het wellicht al eens voorkomen dat sommige mensen vanuit een bepaalde hoek naar het scherm moeten kijken. De Viewing Angle drukt uit hoe groot die hoek precies mag zijn om nog steeds over een kwalitatief beeld te kunnen spreken.

Een scherm met hoge gain heeft meestal een kleine kijkhoek. Het beeld zal dus helder zijn voor de mensen die vlak voor het scherm zitten, maar een stuk donkerder (en eventueel zelfs wat vervormd) voor mensen die vanuit een hoek naar het scherm kijken.

Kleur

Je zou denken dat een projectiescherm altijd wit moet zijn, maar dat is niet het geval. Het klopt echter dat de meeste projectieschermen inderdaad wit zijn omdat ze goed het licht reflecteren en dus voor een helder beeld zorgen.

In sommige gevallen zie je ook lichtgrijze en zelfs donkergrijze projectieschermen. Deze reflecteren minder goed het licht (en dat zal dus moeten worden gecompenseerd met een krachtige projector), maar dat betekent ook dat ze minder omgevingslicht reflecteren. Dergelijke schermen zijn dus beter geschikt voor situaties waar er veel omgevingslicht is. Daarnaast zorgt een grijs scherm ook voor een betere weergave van zwartwaarden.

Standard throw / (ultra) short throw

In een eerder artikel hadden we het al over de throw ratio van een projector en hoe je die kan berekenen. Korte samenvatting: de throw ratio geeft weer hoe ver je de projector van het scherm moet plaatsen om een beeld van 1 meter groot te krijgen.

Heb je een (ultra) short throw projector, dan kan je hiervoor een standaard projectiescherm gebruiken, maar het is beter om te kiezen voor een projectiescherm dat specifiek werd gemaakt voor dergelijke projectoren. Aangezien het scherm maar op enkele centimeters van de lamp staat, wil je bijvoorbeeld zo weinig mogelijk licht reflecteren: je wil een lage gain.

Je wil ook vermijden dat het beeld veel helderder is in het midden (omdat de lamp daar het projectiescherm bereikt) en donkerder aan de randen. Een gespecialiseerd projectiescherm kan helpen om het licht gelijk te verdelen.

Acoustische transparantie

Bij veel thuisbioscopen zie je dat de speakers achter het projectiescherm staan, wat uiteraard de audiokwaliteit niet ten goede komt. Om de geluidskwaliteit in zo'n geval toch te optimaliseren, kan je kiezen voor een projectiescherm met "acoustische transparantie".

Het projectiescherm wordt dan geperforeerd (geen zorgen, dit is niet zichtbaar vanop een afstand) zodat het beter het geluid doorlaat.

projectiescherm met acoustische transparantie
De Elite Screens 4D CineGrey AcousticPro is een voorbeeld van een projectiescherm met acoustische transparantie.