Hoe belangrijk is een projectiescherm voor de beeldkwaliteit?

Waarom zou je investeren in een projectiescherm als je ook simpelweg kan projecteren op een witte muur? Een uitstekende vraag!

cinemascherm

Waarom zou je investeren in een projectiescherm als je ook simpelweg kan projecteren op een witte muur? Een uitstekende vraag!

Wie een projector wil aankopen, staat voor enkele belangrijke keuzes: welke resolutie heb ik nodig, welke throw ratio is geschikt voor mij en wat heb ik nodig om films en series af te spelen op mijn projector. Maar daar stopt het niet, ook na aankoop van je projector sta je nog voor een belangrijke keuze: ga je projecteren op een witte muur of investeer je in een projectiescherm.

In onze koopgids projectieschermen behandelden we reeds uitgebreid de verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een projectiescherm (zaken zoals de verschillende vormen, maten en materialen). In dit artikel buigen we ons over de hamvraag: Waarom heb je een projectiescherm nodig?

Hoe beïnvloedt een projectiescherm de beeldkwaliteit

Om te begrijpen waarom een projectiescherm de beeldkwaliteit bevordert in vergelijking met een witte muur, dien je het projectiescherm eigenlijk te zien als een grote witte reflector.

Projecteer je op een witte muur, dan wordt het beeld donkerder en het beeld wordt minder kleurrijk omdat de muur het licht niet reflecteert. Een projectiescherm daarentegen, reflecteert het licht van de projector naar de ogen van de kijkers. Het resultaat is dat het geprojecteerde beeld een stuk feller en kleurrijker wordt dan wanneer je projecteert op een witte muur.

Daarnaast zorgt de speciale coating van een projectiescherm voor een betere contrastverhouding en zwartniveaus. Afhankelijk van het gekozen projectiescherm, wordt het licht ook in alle hoeken verspreid, zodat je een mooi beeld hebt ongeacht de kijkhoek. Zit je niet vlak voor het midden van je projectiescherm, dan kan dit een grote meerwaarde zijn voor de beeldkwaliteit.

Tot slot kan een projectiescherm beter het omgevingslicht minimaliseren en absorberen waardoor de invloed van daglicht of lampen tot een minimum wordt beperkt.

Projectieverf: een degelijk alternatief voor een projectiescherm

Als je een grote witte muur voorzien hebt voor je projector, dan wil je wellicht niet zo snel overschakelen naar een klassiek projectiescherm. Gelukkig is er nog een optie: projectieverf.

Het resultaat zal niet op hetzelfde niveau zijn als een professioneel projectiescherm, maar het aanbrengen van projectieverf is wel een gigantische verbetering tegenover traditionele witte verf. Bovendien is het ook goedkoper dan een degelijk projectiescherm.

De projectieverf zorgt voor een betere reflectie van het licht, waardoor het beeld helderder en kleurrijker wordt.